Ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι επιλέγουν κάθε χρόνο τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων ώστε να μη χρειάζεται να σπουδάσουν σε άλλη περιοχή και να σηκώσουν οι οικογένειες το βάρος ενός ενοικίου. Η εξέλιξη αυτή, όμως, έχει αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό όχι μόνο στις πρωτοκλασάτες-υψηλόβαθμες σχολές των ΑΕΙ, αλλά και σε τμήματα μεσαίων βαθμολογιών, ακόμη και αυτών που βρίσκονται κοντά στη βάση των 10.000 μορίων.
Τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το «Εθνος-Παιδεία», σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους υποψηφίους που έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας, παρουσιάζει τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις φετινές βάσεις εισαγωγής.
Επιλογή τμημάτων
Η επιλογή τμημάτων που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας των υποψηφίων, αυξάνει τον ανταγωνισμό σε δεκάδες σχολές αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες για τους υποψηφίους που επιθυμούν να εισαχθούν σε περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ, αφού θα κατευθυνθούν προς τα εκεί μόνο όσοι μένουν κοντά στα ιδρύματα ή έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν το οικονομικό βάρος που απαιτείται για τις σπουδές.
Οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των βάσεων είναι τρεις:
*Ο βαθμός ευκολίας/δυσκολίας των θεμάτων.
*Η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων.
*Η αναλογία υποψηφίων-εισακτέων.
1. Καθοριστικό ρόλο για την κίνηση των βάσεων θα διαδραματίσει ο βαθμός ευκολίας-δυσκολίας των θεμάτων που «ρυθμίζεται» από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Κάθε χρόνο διατυπώνονται διαμαρτυρίες από μερίδα υποψηφίων αλλά και επιστημονικές ενώσεις για δύσκολα και δυσνόητα θέματα σε ορισμένα μαθήματα.
Αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει, καθώς η κατεύθυνση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων είναι να βάζει θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, ώστε να ξεχωρίζει ο «κακός» από τον «μέτριο» μαθητή και ο «μέτριος» από τον «άριστο» που κυνηγάει την εισαγωγή στα τμήματα που απαιτούν βαθμολογίες μεγαλύτερες των 18.000 μορίων.
2. Η σχέση ζήτησης και προσφοράς θέσεων αποτελεί τον δεύτερο κατά σειρά κρίσιμο παράγοντα που διαμορφώνει τις βάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αν και είναι νωρίς, φαίνεται πως οι θέσεις εισακτέων που θα δοθούν στα τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένες συγκριτικά με πέρυσι, ωστόσο σε αρκετά τμήματα θα υπάρξουν αυξομειώσεις που θα επηρεάσουν την πορεία των βάσεων εισαγωγής. Οπως έγραψα πρόσφατα, το «Εθνος» αναμένεται αύξηση σε τμήματα θετικών επιστημών (φυσικής, χημείας, μαθηματικών, βιολογίας κλπ.) και μία μικρή μείωση σε σχολές που οδηγούν στο Δημόσιο.
3. Η αναλογία υποψηφίων-εισακτέων είναι ο τελευταίος παράγοντας που θα καθορίσει την κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Και τη φετινή χρονιά η πλειοψηφία των υποψηφίων θα στραφεί σε τμήματα των μεγάλων πόλεων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας), γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον ανταγωνισμό.
Κατηγορίες: Πανελλαδικές
Λέξεις κλειδιά: Πανελλαδικές 2014, τρία κλειδιά για την πορεία των βάσεων
Έθνος Παιδεία