
Το δεύτερο φαινόμενο είναι μία Ολική Έκλειψη Σελήνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 5 φορές παρατηρήθηκε το διπλό αυτό φυσικό φαινόμενο από το 1900, και συγκεκριμένα το 1910, το 1928, το 1946, το 1964 και το 1982, ενώ το επόμενο θα παρατηρηθεί το 2033.
Κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης της έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται στο δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό από τις 25 μοίρες και σταδιακά χαμηλότερα, οπότε οι παρατηρητές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα δυτικά – νοτιοδυτικά, ώστε να δουν όλο το φαινόμενο.
Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής:
Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:12. Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07. Έναρξη ολικής έκλειψης: 5:11. Μέγιστο έκλειψης: 5:47, Τέλος ολική έκλειψης: 6:23, Τέλος μερικής έκλειψης 7:27. Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22, (η Σελήνη πλέον θα έχει ήδη δύσει).
Η έκλειψη συμβαίνει επειδή η Σελήνη βρίσκεται αντιδιαμετρικά του Ήλιου, ώστε τα τρία σώματα Ήλιος – Γη – Σελήνη να είναι στην ίδια ευθεία γραμμή. Τότε η σκιά της Γης πέφτει πάνω στη Σελήνη και την καλύπτει ολόκληρη. Η Σελήνη την ημέρα αυτή είναι στη φάση της Πανσελήνου. Δηλαδή πριν και μετά την έκλειψη θα βλέπουμε το ολόγιομο φεγγάρι και μάλιστα θα έχει κοκκινωπό χρώμα.
Το πολύ γνωστό κόκκινο χρώμα μια Πανσελήνου, που παρατηρείται κατά την ολική έκλειψη της Σελήνης, οφείλεται στο ότι μέρος του ηλιακού φωτός, ιδιαίτερα το κόκκινο φως, περνάει την ατμόσφαιρα της Γης, διαθλάται μέσα στον κώνο της σκιάς της έκλειψης και φθάνει στη Σελήνη, οπότε την κοκκινίζει.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες πάνω στη Γη επηρεάζουν πάρα πολύ το ποσό και το χρώμα του φωτός, που μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα.
Γενικά, πάντως, η Σελήνη, ακόμη και στην ολική έκλειψή της φαίνεται καθαρά από τη Γη και έχει σκούρο καφεκόκκινο χρώμα, η ένταση του οποίου, όμως, διαφέρει πάρα πολύ από τη μια έκλειψη στην άλλη.
Τέλος, όσοι αναγνώστες βρίσκονται στην Αθήνα, το Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, θα είναι ανοιχτό, ξημερώματα Δευτέρας 28/09/2015, 04:00 - 05:30, όπου θα γίνει παρατήρηση της ολικής έκλειψης Σελήνης από το λόφο της Πνύκας, στο τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Κατηγορίες: Υπερπανσέληνος, Έκλειψη Υπερπανσελήνου 2015
astronomos